Euroen sikrer det bedste ly

Lene Larsen spurgte i Sjællandske 6/5, hvordan jeg i mit indlæg 4/5 kan skrive, at et flertal af svenskerne siger ja til euroen. Det kan jeg, fordi meningsmålinger i Sverige for første gang har vist flertal for den fælles valuta. Med finanskrisen og svenskekronens massive kursfald (som udhuler svenskernes købekraft og levestandard) har mange svenskere fået øjnene op for fordelene ved et tættere økonomisk samarbejde.

De samme fordele kan Danmark nyde godt af i euroen – ligesom Sverige har vi en åben økonomi med stor samhandel, og som et lille land med egen valuta, ligesom Sverige, er vi udsatte, når finansuro hærger.

Lene Larsen mener, at Danmark i øjeblikket har en fordel, fordi vi ved at bevare kronen selv kan sænke renten og devaluere. I praksis vil det dog være meget svært at have lavere rente end det store euroområde, fordi internationale investorer kræver en risikopræmie – altså en højere rente – for at investere i ‘en lille valuta’. Og devalueringer, altså nedskrivninger af kronens værdi, ja, det prøvede vi jo i 1970′erne – uden succes. Vi betaler stadig på regningen.

Debatindlæg bragt i Sjællandske 14/5