Marthagården

VI står i dag overfor noget nyt og noget velkendt. Vi har på Frederiksberg en ambition om at vores byggeri så vidt muligt skal forene bevarelsen af eksisterende arkitektur med udviklingen af nye og arkitektonisk spændende løsninger.

Det er en ambition, som vinderforslaget for Marthagården lever op til. Marthagårdens to bevaringsværdige villaer bliver moderniseret gennemgribende men nænsomt. Indvendigt vil de komme til at fremstå som moderne institutionsbygninger. Udadtil vil den forbipasserende fortsat nyde synet af de smukke og traditionsrige bygninger. Men bag villaerne vil den opmærksomme forbipasserende se noget nyt træde frem – noget nyt som måske ikke umiddelbart kan identificeres.

Det har heller ikke været nemt for de involverede at give dette nye et navn: ”pavillon”, ”skulpturelt element”, ”legeplads”.

Frederiksberg Kommune og Diakonissestiftelsen er gået sammen med Dorte Mandrup Arkitekter, Leth & Gori, Marianne Levinsen Landskab, Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma og Jørgen Nielsen Rådgivende Ingeniører om at skabe dette nye og banebrydende daginstitutionsbyggeri. Og vi skaber det indenfor rammerne af modelprogrammet ”Institutioner for Fremtiden”. Dermed kommer bygningen til at tjene til inspiration for andre daginstitutionsbyggerier.

Den røde tråd i inspirationen kan vi kalde ”Plads til børn”. For hver kvadratmeter den nye bygning tager, giver den en ny kvadratmeter til børnene. Ungerne kan lege på bygningens tag. De kan mødes til samling eller trække herud og spise på en varm dag. De kan kravle op og kigge ud. Og byggeriet har givet mulighed for at bevare de eksisterende træer på legepladsen. Det er noget vi sætter pris på på Frederiksberg.

Jeg vil gerne takke alle involverede for det hidtidige samarbejde, der har frembragt et spændende og nyskabende forslag. Jeg glæder mig til at se det færdige byggeri.